Muovissa kelluva maailma


Teksasissa asuessa olen monesti päivitellyt muovijätteen määrää. Siis oikeasti kaupat ovat pullollaan muoviin pakattuja kasviksia, hedelmiä ja muita elintarvikkeita. Hanaveden kelvottomuuden vuoksi pullovedet ovat suosittuja. Kierrättäminen ja muovin välttäminen ovat olleet minulle itsestäänselvyys jo pitkään mutta nyt tuntuu, että elän keskellä maailmaa, joka on muovista tehty ja ihmiset ovat välinpitämättömiä muovin käytön suhteen! Ja onhan se totta, muovijätteen määrä on 20-kertainen verrattuna 50 vuoden takaisiin määriin ja määrän ennustetaan vain kasvavan entisestään. 

Merissä kelluu muovilauttoja ja se on aivan järkyttävää! 







Paikalliset  Wholefoods ja Sprouts myymäläketjut ovat tunnettuja luomutuotteistaan, ja he ovat myös luopuneet muovisista ostoskasseista ja pikkupusseista. Tilalle on tullut biohajoavat pikkupussit ja paperikassit. Muutamaa muuta vastuullista toimijaa lukuunottamatta edelleen mennään valitettavasti muovi edellä. Itseä ajatus puistattaa, eikö asialle voisi jo tehdä jotain, kun uutiset on täynnä muovissa kelluvia kaloja?


Ellen MacArthur-säätiön raportin mukaan muovijätettä kaadetaan mereen jäteautollinen joka minuutti. Siis joka minuutti! Kaikesta muovijätteestä noin 40% päätyy kaatopaikoille, kolmannes luontoon ja loput poltetaan. Poltettaessa tuotetaan energiaa, mutta samalla vapautuu kasvihuonekaasuja ja saasteita. Kierrätykseen päätyy vain noin 5% kaikesta jätteestä maailmanlaajuisesti. Siinä olisi parannettavaa monella maalla, etenkin yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Muovi on myös uudelle tavalla ongelma meille ihmisille. Nimittäin muovi ei katoa minnekään, vaan hajoaa pienemmiksi mikrohiukkasiksi ja se miten se vaikuttaa päästessään ihmisen solutasolle on vielä epäselvää. Sitä parhaillaan tutkitaan ja vähän kuumottaa, että mihin kaikkeen se muovi siellä ihmisen kehossa vaikuttaa? 





Ilman vettä ei ihminen voi tulla toimeen, mutta onko vesipulloista juominen terveysriski? 


Alla on linkki kirjoitukseen, josta näet onko vesipullosi tai muovipakkauksen muovi haitallista hormonitoiminnalle tämän hetkisen tiedon mukaan. Katso pakkauksen pohjaan ja vältä numeroita 3,6 ja 7!

https://fi.newsner.com/uutiset/vinkki-nain-tiedat-voiko-vesipullosi-muovi-olla-vaarallista-terveydelle/


muovit


Jos katsoo omaan jääkaappiin ja ruokahyllyille niin paljonko näet muovipakkauksia? entäpä kaikki muut kodin tavarat, matot ja astiat? Määrä voi yllättää. Ehkä nyt on hyvä aika alkaa vähentämään haitallisia muoveja elinympäristöstä jos sitä ei ole vielä tehnyt. 


Uusin tutkimus osoittaa, että mikromuovia on runsaasti pullovesissä.  Muovissa on tuhansia ainesosia, joita on vasta hiljattain alettu selvittämään. 


Pullovedessä on jopa sata kertaa enemmän mikrobeja kuin suomalaisessa hanavedessä. Mutta kuinka asian laita on täällä jenkeissä? täällähän ei hanavettä voi juoda. On kovin tyypillistä, että ihmiset ostavat pullovesiä ja käyttävät niitä ruoanvalmistukseen normaali juomisen ohella. Toinen vaihtoehto on pakastin, jonka oveen on lisätty vesi- ja jääpala automaatti. Filtterin avulla tällainen automaatti toimii veden juomiseen hyvin, mutta maku ei kyllä vastaa suomalaista hanavettä. Siinä on mielestäni jonkinlainen sivumaku ja suhtaudun siihen vähän epäillen. Vettä on kuitenkin pakko juoda, joten peinempi riski on aina parempi vaihtoehto.

Jään kauhulla odottamaan tutkimustuloksia muovin vaikutuksista ja teen parhaani, jotta oman perheen muovin kulutus on minimissä. Nyt on saatava nuo kaikki myymälät ja tuotteiden valmistajat heräämään, jotta saadaan turhat muovit pois markkinoilta ja muovijätteen määrä laskuun.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Millainen oli vuosi 2018?

Aina, kun vuosi vaihtuu, tulee katsottua menneeseen vuoteen. Mitä tapahtui? Missä olin ja mitä sain aikaiseksi? En asettanut suuria tavoitte...