Kuntosalijuttuja vai jotain muuta?


Oikeastaan heti, kun olimme saaneet matkalaukut purettua ja asetuttiin perheen kanssa Austiniin
aloitin selvittämään minkälaisia kuntosaleja lähistöltä löytyy. Malttamattomana halusin samantien aloittaa treenit. Kokeilin monenlaisia saleja, bootcamp ja crossfit treeniä, bikram joogaa, tavallista joogaa mutta mikään ei tuntunut omalta joko hinnaltaan tai tunnelmaltaan. Mutta sitten mielenkiintoni kohdistui Camp Gladiatoreihin. Ehkä juuri siksi, että Suomessa oli alkamassa uusi tuotantokausi Gladiatoreista. Täällä Amerikassa Camp Gladiator on ulkoilmassa tapahtuva treeni, joka perustuu pitkälti yhteisöllisyyteen. Luit oikein ULKOILMASSA! CG sai alkunsa Teksasin Dallasista kymmenen vuotta sitten, mutta tällä hetkellä pääkonttori sijaitsee Austinissa. Ally Davidson, Camp Gladiator treeniyhteisön perustaja, oli itse ollut Amerikan Gladiaattoreissa kilpailemassa ja voitti kymmenen vuotta sitten naisten sarjan. Näillä voittorahoilla hän päätti miehensä kanssa perustaa Camp Gladiatorit, jotka soveltuisivat kaikille, tasosta riippumatta.

Minä rakastan ulkotreenejä varsinkin hyvällä säällä. Ja säähän on Austinissa lähes aina hyvä. Treenit järjestetään ruohokentillä tai parkkipaikoilla riippuen asuinalueesta.  Treeni ja motivoiva valmentaja tuodaan sinun asuinalueelle muutaman kerran viikossa ja sinä tuot itsesi sekä jumppamaton ja painot. Ohjaajalta voi tarvittaessa lainata painoja, kun voimat kasvavat ja tarvitsee lisävastusta.

Jokaisesta treenistä kertyy pisteitä, joita kerryttämällä voi maksaa osan kuukausimaksusta. Voit myös ostaa CG tuotteita, kuten kestävämpiä ulkotreeniin sopivia jumppamattoja ja juomapulloja, jotka pitävät juomat viileinä helteelläkin. Ystäviä houkutellaan tietenkin mukaan ilmaisilla tai edullisilla tarjouksilla ja kaverin kanssa on kivempi treenata kun hän auttaa suoriutumaan treenistä kun "kuolema" meinaa kolkutella ovella. Kuukausimaksu on kohtuullinen $69-79 riippuen siitä ottaako puolen vuoden vai vuoden sopimuksen. Treenata saa niin paljon kuin haluaa. Se on aika edullinen, kun useimmat salit pyytävät täällä $100 kuukausimaksua.

Treeni perustuu neljän viikon sykleihin, jonka jälkeen on lepoviikko. Ekalla viikolla on kestävyystreeniä, toisella voimaa ja ketteryyttä, kolmannella on intervalleja ja viimeisellä viikolla annetaan kaikki mitä kropasta lähtee. Parasta on se, että treeni on joka kerta erilainen. Samat liikkeet toki toistuvat. Kuukausittain on jotain kilpailuja, joiden teemat vaihtelee. Joskus houkutellaan treenaamaan enemmän, jotta saa vaikka T-paidan palkinnoksi. Aika koukuttavaa, jos tykkää voittaa kuten allekirjoittanut. Itse en edes tykkää T-paidoista, mutta jostain kumman syystä vaatekaapissani on nyt neljä CG T-paitaa, jotka on saatu jostakin kisasta. Kyllä ihminen voi olla hassu!  Toisaalta nämä paikalliset kyllä pitävät mainospaitoja päällä. En ole varma toimisiko kyseinen paita palkinto meillä Suomessa? Välillä voi voittaa vuoden ilmaiset treenit tai matkalahjakortin, joten kyllä motivaation aiheita riittää paitakammoiselle myös.

Aloitin treenit tietenkin heti täysillä. Viisi kertaa viikossa treeniä ja siihen juoksulenkit päälle. Kuuden viikon päästä oli paikat niin jumissa, et entinen telivevoimistelija ei taipunut enää mihinkään ja joka paikkaa kolotti. Sinänsä huvittavaa, koska minä olen yleensä se, joka paasaan että muista venytellä! Juupa juu ja lepopäivistä puhumattakaan. Järki ei siis asunut treenivimmaisen kanssa samassa osoitteessa ja se on kyllä vähän noloa, koska osaan kyllä antaa neuvoja muille, mutta itseni kohdalla teen usein näitä perusvirheitä. Sehän johtuu siitä, että  minähän suoritan, jos kyseessä on jonkinlainen kilpailu ja pisteitä ropisee.  Positiivista oli kuitenkin se, että tutustuin ihmisiin samalla asuinalueella ja sain heiltä monia hyödyllisiä vinkkejä. Treeniin kuuluu pari- ja ryhmätyöskentelyä ja samalla vaihdetaan kuulumisia eli kivasti tutustuu erilaisiin ihmisiin, ja myös heihin joille ei ehkä muuten tulisi juteltua. Täytyy kyllä myöntää, että oikein mukavaa porukkaa siellä käy. Yhteenvetona totean, että yhteisöllinen treeni on pelastus silloin kun ei oikein muuten jaksa motivoitua treenaamaan, mutta muistakaa kuunnella kehoa ja pitää lepopäiviä.

Osa treenikavereista on jo niin tuttuja, että aina kysellään missä olet luuhannut jos en ole ilmestynyt treeneihin ja sattumalta tavataan muualla. Pidin talvella kolme kuukautta taukoa ja treenasin sen sijaan kuntosalilla kylmää ja kalseaa säätä paossa. Nyt kun tulin takaisin, oli vähän kuin olisi tullut takaisin kotiin. Kaikki tutut halasivat ja näyttivät olevan aidosti iloisia että tulin takaisin ja heti vaihdettiin kuulumiset. Uskomatonta. Hyvällä tavalla.

Pieniä puutteitakin olen tästä treenistä löytänyt, vaikka konsepti onkin yksi Austinin liikevaihdoltaan eniten kasvavia yrityksiä. Yksi puute on ohjaajien tieto-taito liittyen painoilla treenaamiseen. Osa liikkeistä ovat vartaloa ja niveliä virheellisesti kuormittavaa ja ne liikkeet tehdään usein kilpailumielessä nopeasti. Juuri tällaisissa tilanteissa sattuu vahinkoja ja monella treenaajalla on ollut kipuja selässä, polvissa ja olkapäissä. Tällaiset voitaisiin välttää kouluttamalla kaikista ohjaajista Personal Trainereita ja tarkistettaisiin myös heidän pätevyys käytännössä. Toinen on venyttelyn lisäys treenin jälkeen. Se puuttuu lähes jokaiselta ohjaajalta. Tämä perustuu omaan kokemukseeni ja siihen mitä olen itse Personal Trainerinä havainnut.

Muuten olen kyllä tykännyt todella paljon, ja päivät lähtevät mukavasti käyntiin ryhmätreenin jälkeen. Suomessa tällaisen konseptin perustaminen vaatisi varasuunnitelman talven varalle. Ei ehkä tulisi kauhean vetreä olo treenailla -20c asteen pakkasella mutta kyllä tämä konsepti erottuisi positiivisesti joukosta. Ja siihen päälle avantouinti? Ei muuta kuin firmaa perustamaan!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Millainen oli vuosi 2018?

Aina, kun vuosi vaihtuu, tulee katsottua menneeseen vuoteen. Mitä tapahtui? Missä olin ja mitä sain aikaiseksi? En asettanut suuria tavoitte...