Kerroin ekassa blogikirjoituksessani pommin varmasta kolmiosta, johon kuuluu sopivasti kehoa vahvistavaa urheilua, puhdasta ravintoa ja hyvinvoiva mieli. Jos jokin näistä ei ole tasapainossa, se vaikuttaa tietenkin olennaisesti hyvinvointiimme. Vaikka treeni ja ruokavalio olisi kunnossa, mutta kehossa on hirvittävä stressitila päällä, ei tuloksia todennäköisesti synny. Tulen siis kirjoittamaan pitkälti näiden kolmen kokonaisuuden ympärillä. Tuohon kolmioon kuuluu olennaisesti myös riittävä uni, happi ja vesi, joita ei tietenkään tule unohtaa. Tässä kirjoituksessa keskityn puhtaaseen ravintoon.
Huono ravinto on yksittäisitä asioista ylivoimaisesti suurin terveyttä ja suorituskykyä rajoittava tekijä. On luonnollista, että ihmisiä on alkanut kiinnostaa oma hyvinvointi ja oman elämänlaadun nostaminen ravinnon avulla.
Ei ole olemassa yhtä superdieettiä, yhtä ruoka-ainetta, yhtä ravintolisää tai lääkettä, joka ratkaisisi terveysongelmasi.
Aina tulee uusia tutkimuksia, jotka suosivat jotain tiettyä ravintoainetta. Saamme kuulla sen olevan terveellistä, mutta sitten hetken päästä se onkin epäterveellistä. Kaiken pahan alku ja juuri on rasvat! En uskalla edes aloittaa keskustelua siitä. Kannattaa siis olla skeptinen näiden mediassa hehkutettavien ruoka-aineiden kanssa. Vaikka Punaviinin antioksidantti (resveratroli) olisikin terveyttä edistävä ravintoaine, niin se ei silti tarkoita että alkoholia juomalla ehkäiset kroonisia sairauksia. Kaupan päälle tulee pahimmassa tapauksessa huonolaatuinen uni, nestehukka, runsaasti sokeria ja kaloreita, jotka ovat omiaan vaikuttamaan painoon ja mielialaan negatiivisesti.
Miten sitten pitäisi syödä?
Silloin kun ruokavalio on dieetti, jota orjallisesti noudatetaan väkisin ja hammasta purren niin se ei johda yhtään mihinkään. Suurin osa meistä on sen joskus kokenut. Hyvin todennäköisesti kaikki saavutettu hyöty on kadonnut taivaan tuuliin, kun dieettiä ei enää pysty pitämään. Mitä jos antaisimme keholle ravintorikasta ruokaa, mutta sallisimme myös makean ja suolaisen herkun silloin kun keho sitä kaipaa? Herkkuja voi tehdä itse niin, että ne koostuvat puhtaista ravintoaineista. Laitan muutaman helpon ja nopean esimerkin blogin loppuun ja lupaan jakaa niitä jatkossakin.
Ei ole siis oikotietä onneen ravinnon suhteen, mutta pieniä muutoksia tekemällä pääsee hyvään alkuun ja itsellensä kannattaa olla armollinen tämänkin asian suhteen.
Muutokset ovat pysyviä kun löytää terveellisiä ruokia, joista itse pitää ja huomaa niiden positiiviset vaikutukset mielialaan ja esimerkiksi ulkonäköön. Tärkeintä on muodostaa terveellisestä ruokavaliosta elämäntapa. Se on ikäänkuin palkinto itselle ja tapa helliä kehoa, joka joutuu koetukselle nykypäivän hektisessä ympäristössä.
Jos normaaliruokavalioon kuuluu tällä hetkellä pasta, pizza ja perunapainotteiset ruoat sekä epäsäännöllinen ruokailurytmi niin suosittelisin kokeilemaan viikon verran kasvispainotteista ruokavaliota, johon kuuluu myös monipuolisesti proteiinia sekä täysjyväviljaa. Ruokailuväli tulisi olla maksimissaan 3h, jotta aineenvaihdunta pysyy optimaalisella tasolla. Yleensä lopputuloksena on energisempi olo ja keho tuntuu kevyemmältä. Suosittelen kokeilemaan!
Kun mieleni tekee makeaa tai suolaista, teen usein erilaisia helppoja herkkuja, jotka valmistuvat nopeasti. Tässä pari superhelppoa arjen herkkua tai välipalaa, jotka valmistuvat käden käänteessä:
Avocadoleivät
Sekoita kokonainen avocado ja puristettu valkosipulin kynsi keskenään kulhossa. Paahda kaksi palaa 100% täysjyväruisleipää paahtimessa. Levitä avocadolevite paahdettujen ruisleipien päälle ja ripottele päälle himalansuolaa. Nauti heti!Lehtikaalisipsit:
Nippu lehtikaaliaHimalayan suolaa
Luomu neitsyt oliiviöljyä
Lammitä uuni 150C. Revi lehtikaalit ilman paksuja varsia sopiviksi paloiksi kulhoon. Lisää 1-2rkl oliiviöljyä ja 1tl suolaa kulhoon ja levitä tasaisti kaikkiin lehtiin. Levitä lehtikaalit leivinpaperin päälle pellillä 10-15min tai kunnes lehtikaalit ovat rapeita. Ihanan makuisia, nam!
Raakasuklaabanaanit:
1dl Luomu kookosöljyä2dl Raakakaakaojauhetta
3rkl Luomuhunajaa
Ripaus suolaa
Banaaneja viipaloituna 2cm paloiksi
Päälle murskattuja cashew pähkinöitä tai kookoshiutaleita
Leikkaa banaanit viipaleiksi ja laita lautasen päälle ja pakastimeen hetkeksi. Sekoita sulanut kookosöljy, raakakaakao ja hunaja keskenään ja lisää ripaus suolaa. Ota banaanit pakkasesta ja upota tikkujen avulla suklaaseen niin, että banaani on kokonaan suklaan peitossa. Asettele banaanit leivinpaperin päälle lautaselle yksitellen. kun kaikki banaanit ovat uitettu suklaassa, laita ne pakkaseen. Ota banaanit 15min päästä pakkasesta ja nauti tai laita jääkaappiin odottamaan sopivaa hetkeä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti