Puhdas ravinto = hyvä olo


Kerroin ekassa blogikirjoituksessani pommin varmasta kolmiosta, johon kuuluu sopivasti kehoa vahvistavaa urheilua, puhdasta ravintoa ja hyvinvoiva mieli. Jos jokin näistä ei ole tasapainossa, se vaikuttaa tietenkin olennaisesti hyvinvointiimme. Vaikka treeni ja ruokavalio olisi kunnossa, mutta kehossa on hirvittävä stressitila päällä, ei tuloksia todennäköisesti synny. Tulen siis kirjoittamaan pitkälti näiden kolmen kokonaisuuden ympärillä. Tuohon kolmioon kuuluu olennaisesti myös riittävä uni, happi ja vesi, joita ei tietenkään tule unohtaa. Tässä kirjoituksessa keskityn puhtaaseen ravintoon.

Mediassa nousee tuon tuostakin pintaan uusia ihmedieettejä ja superruokia, joiden terveysvaikutuksia hehkutetaan. Ihmisillä on tarve löytää nopeita ja helppoja ratkaisuja ja perusteita, jotka tukevat omia mieltymyksiä. Punaviini on terveellistä! Suklaa nuorentaa! Mitä milloinkin. Ei ole ihme, että tässä sekamelskassa niin moni kärsii vääristä valinnoista ja on vaikea erottaa mikä on faktaa ja mikä ei.

Huono ravinto on yksittäisitä asioista ylivoimaisesti suurin terveyttä ja suorituskykyä rajoittava tekijä. On luonnollista, että ihmisiä on alkanut kiinnostaa oma hyvinvointi ja oman elämänlaadun nostaminen ravinnon avulla.


Ei ole olemassa yhtä superdieettiä, yhtä ruoka-ainetta, yhtä ravintolisää tai lääkettä, joka ratkaisisi terveysongelmasi. 
















Aina tulee uusia tutkimuksia, jotka suosivat jotain tiettyä ravintoainetta. Saamme kuulla sen olevan terveellistä, mutta sitten hetken päästä se onkin epäterveellistä. Kaiken pahan alku ja juuri on rasvat! En uskalla edes aloittaa keskustelua siitä. Kannattaa siis olla skeptinen näiden mediassa hehkutettavien ruoka-aineiden kanssa. Vaikka Punaviinin antioksidantti (resveratroli) olisikin terveyttä edistävä ravintoaine, niin se ei silti tarkoita että alkoholia juomalla ehkäiset kroonisia sairauksia. Kaupan päälle tulee pahimmassa tapauksessa huonolaatuinen uni, nestehukka, runsaasti sokeria ja kaloreita, jotka ovat omiaan vaikuttamaan painoon ja mielialaan negatiivisesti.


Miten sitten pitäisi syödä?  


Mielestäni kaikkein tärkeintä on löytää juuri itselle sopiva ruokavalio. Sellainen mahdollisimman aidoista ravintoaineista koostuva ruokavalio, josta tulee energinen olo ja se sisältää kuitenkin riittävän määrän rasvoja, proteiinia ja hiilareita. On selvää että joillekin vaikkapa vehnä ei sovi mutta toiselle ei tule siitä mitään oireita. Toinen taas ei voi juoda lehmän maitoa vaan mantelimaito sopii paremmin.  Parasta on se, että vaihtoehtoja löytyy kun vähän tutustuu tuotteisiin tai konsultoi ravintoasiantuntijaa. Kaiken keskiössä on omalle keholle sopiva puhdas ravinto, josta saamme kaikki tarvittavat ravintoaineet.  Puhtaalla ja aidolla ravinnolla tarkoitan ruokaa, joka on mahdollisimman alkuperäisessä muodossa, lähituotettua ja mielellään luomua. Luomua siksi, että niiden tuotannossa on rajoitettu ympäristömyrkkyjen määrää. Ei tule myöskään unohtaa syödä kaikkia sateenkaaren värejä ruokavaliossa! Sillä pääsee jo hyvään alkuun.

Silloin kun ruokavalio on dieetti, jota orjallisesti noudatetaan väkisin ja hammasta purren niin se ei johda yhtään mihinkään. Suurin osa meistä on sen joskus kokenut. Hyvin todennäköisesti kaikki saavutettu hyöty on kadonnut taivaan tuuliin, kun dieettiä ei enää pysty pitämään. Mitä jos antaisimme keholle ravintorikasta ruokaa, mutta sallisimme myös makean ja suolaisen herkun silloin kun keho sitä kaipaa? Herkkuja voi tehdä itse niin, että ne koostuvat puhtaista ravintoaineista. Laitan muutaman helpon ja nopean esimerkin blogin loppuun ja lupaan jakaa niitä jatkossakin.


Ei ole siis oikotietä onneen ravinnon suhteen, mutta pieniä muutoksia tekemällä pääsee hyvään alkuun ja itsellensä kannattaa olla armollinen tämänkin asian suhteen. 





Muutokset ovat pysyviä kun löytää  terveellisiä ruokia,  joista itse pitää ja huomaa niiden positiiviset vaikutukset mielialaan ja esimerkiksi ulkonäköön. Tärkeintä on muodostaa terveellisestä ruokavaliosta elämäntapa. Se on ikäänkuin palkinto itselle ja tapa helliä kehoa, joka joutuu koetukselle nykypäivän hektisessä ympäristössä.


Jos normaaliruokavalioon kuuluu tällä hetkellä pasta, pizza ja perunapainotteiset ruoat sekä epäsäännöllinen ruokailurytmi niin suosittelisin kokeilemaan viikon verran kasvispainotteista ruokavaliota, johon kuuluu myös monipuolisesti proteiinia sekä täysjyväviljaa. Ruokailuväli tulisi olla maksimissaan 3h, jotta aineenvaihdunta pysyy optimaalisella tasolla. Yleensä lopputuloksena on energisempi olo ja keho tuntuu kevyemmältä. Suosittelen kokeilemaan!


Kun mieleni tekee makeaa tai suolaista, teen usein erilaisia helppoja herkkuja, jotka valmistuvat nopeasti. Tässä pari superhelppoa arjen herkkua tai välipalaa, jotka valmistuvat käden käänteessä:

Avocadoleivät

Sekoita kokonainen avocado ja puristettu valkosipulin kynsi keskenään kulhossa. Paahda kaksi palaa 100% täysjyväruisleipää paahtimessa. Levitä avocadolevite paahdettujen ruisleipien päälle ja ripottele päälle himalansuolaa. Nauti heti!





Lehtikaalisipsit:

Nippu lehtikaalia
Himalayan suolaa
Luomu neitsyt oliiviöljyä

Lammitä uuni 150C. Revi lehtikaalit ilman paksuja varsia sopiviksi paloiksi kulhoon. Lisää 1-2rkl oliiviöljyä ja 1tl suolaa kulhoon ja levitä tasaisti kaikkiin lehtiin. Levitä lehtikaalit leivinpaperin päälle pellillä 10-15min tai kunnes lehtikaalit ovat rapeita. Ihanan makuisia, nam!






























Raakasuklaabanaanit:

1dl Luomu kookosöljyä
2dl Raakakaakaojauhetta
3rkl Luomuhunajaa
Ripaus suolaa
Banaaneja viipaloituna 2cm paloiksi
Päälle murskattuja cashew pähkinöitä tai kookoshiutaleita

Leikkaa banaanit viipaleiksi ja laita lautasen päälle ja pakastimeen hetkeksi. Sekoita sulanut kookosöljy, raakakaakao ja hunaja keskenään ja lisää ripaus suolaa. Ota banaanit pakkasesta ja upota tikkujen avulla suklaaseen niin, että banaani on kokonaan suklaan peitossa. Asettele banaanit leivinpaperin päälle lautaselle yksitellen. kun kaikki banaanit ovat uitettu suklaassa, laita ne pakkaseen. Ota banaanit 15min päästä pakkasesta ja nauti tai laita jääkaappiin odottamaan sopivaa hetkeä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Millainen oli vuosi 2018?

Aina, kun vuosi vaihtuu, tulee katsottua menneeseen vuoteen. Mitä tapahtui? Missä olin ja mitä sain aikaiseksi? En asettanut suuria tavoitte...